اهمیت واردات و ترخیص فولاد از گمرک
واردات و ترخیص فولاد از گمرک از آن جهت که فولاد به عنوان یک کالای راهبردی و مهم شناخته می شود، حائز اهمیت است. از همین رو، می توان گفت که بخش عظیمی از واردات و کالا های ترخیصی در گمرک به فولاد و محصولات فولادی تعلق می گیرد. از طرفی، هزینه ی بالای تولید فولاد در داخل کشور باعث شده است که حجم بالایی از نیاز کشور از طریق واردات رفع شود. بنابراین، می توان گفت که واردات این کالای مهم می تواند نقش اساسی در رونق صنایع مختلف داشته باشد. در ادامه این مقاله با شرکت بازرگانی اورانوس ارائه دهنده خدمات واردات و ترخیص کالا و سایر امور بازرگانی همراه باشید.
آمار های ثبت شده نشان می دهد که واردات فولاد و محصولات فولادی نسبت به سال گذشته به شکل چشمگیری افزایش داشته است. همین موضوع نشان دهنده افزایش مصرف فولاد در کشور و به عبارتی افزایش صنعت ساخت و ساز و رونق صنایع مختلف می باشد. همچنین، آمار ها نشان دهنده ی این موضوع است که عمده این واردات مربوط به ورق گرم و سرد فولادی و ورق های پوششدار بوده است که مقدار آن نسبت به سال گذشته در حدود 60 درصد افزایش داشته است.
آشنایی با مراحل ترخیص فولاد از گمرک
شناخت مراحل ترخیص فولاد برای تمام کسانی که قصد واردات این محصول را دارند، امری ضروری است. به طور کلی، می توان گفت قوانین در نظر گرفته شده برای واردات فولاد نیز مانند قوانین در نظر گرفته شده برای سایر کالا های صادراتی می باشد و تنها در برخی قوانین تفاوت هایی برای آن در نظر گرفته شده است. این مراحل شامل موارد زیر می باشد.
- ثبت اظهارنامه
برای این کار کافی است به سامانه گمرک ایران وارد شده و با پر کردن فرم های لازم مدارک خود را بارگذاری نمایید. توجه نمایید که سامانه برای افرادی که به قصد یا سهو اطلاعات نادرست وارد سیستم نمایند، جریمه نقدی در نظر گرفته است.
- احراز هویت کالا
در مرحله احراز هویت برای ترخیص فولاد، اطلاعات توسط قسمت فنی گمرک مورد بررسی قرار گرفته و در صورتی که این اطلاعات مورد تایید باشد، یک کد شناسایی برای کالا صادر می شود.
- کنترل کالا و مشخص کردن مسیر:
در این مرحله مسیر ورود کالا مشخص می شود. ترخیص هر نوع کالا از گمرک از سه مسیر سبز، قرمز و زرد امکان پذیر می باشد. کالا هایی که نیاز به آزمایش دارند، در مسیر سبز و کالا هایی که نیازمند خدمات هستند در یکی از مسیر های قرمز یا زرد قرار می گیرند. برای ترخیص فولاد از مسیر زرد یا قرمز استفاده می شود.
- دریافت مجوز:
پس از طی مراحل ذکر شده نیاز به دریافت مجوز از سازمان هایی همچون استاندارد، قرنطینه، اداره مالیات، وزارت راه و … می باشد. در صورتی که مشکلی در هیچ یک از این سازمان ها وجود نداشته باشد، کالای مورد نظر برای تسویه صورتحساب به قسمت مالی گمرک ارسال می شود.
- تسویه صورتحساب:
پس از این که مبالغ مورد نیاز برای واردات کالا دریافت شد، سندی به عنوان سند ترخیص کالا صادر می شود. این سند با نام فیش پروانه سبز در گمرک شناخته می شود.
- مراجعه به انبار:
در این مرحله هزینه مربوط به انبار پرداخت شده و مجوز لازم برای بارگیری صادر می شود.
پس از مهر پروانه سبز توسط انبارداری کار ترخیص فولاد از گمرک انجام می شود. در واقع، کالا برای رسیدن به مقصد نهایی بارگیری شده و از گمرک به محل مورد نظر منتقل می شود.
هزینه های مربوط به ترخیص کالا از گمرک
همان طور که در بخش مراحل ترخیص فولاد از گمرک نیز به آن اشاره شد، مبلغی به عنوان هزینه ترخیص باید در گمرک پرداخت شود. به طور کلی، هزینه های مربوط به ترخیص را می توان به دو گروه تقسیم کرد که این هزینه ها به قرار زیر می باشند:
1- هزینه های پرداختی در گمرک:
این هزینه ها شامل هزینه ی دریافت اظهارنامه، هزینه ی انبار الکترونیکی، هزینه ی دریافت استاندارد، هزینه ی انبار و دریافت بیجک می باشد. در این بین هزینه ی دریافت اظهارنامه و انبار الکترونیکی ناچیز می باشد. اما برای بررسی هزینه ی استاندارد باید گفت که این هزینه در مقیاس 8 در 1000 مورد محاسبه قرار می گیرد. در واقع، به ازای هر 1000 یورو فولاد وارداتی لازم است 8 یورو به سازمان استاندارد پرداخت نمایید. هزینه های مربوط به انبار و دریافت بیجک بر اساس جدول های در نظر گرفته شده در شرکت های انبارداری مورد محاسبه قرار می گیرد.
2- هزینه های پرداختی برای ترخیص:
هزینه ترخیص فولاد از گمرک شامل فیش بازرگانی، مالیات و دستمزد های مربوط به بارگیری کالا می باشد. هزینه فیش بازرگانی به ازای هر 1000 یورو 5 یورو می باشد. هزینه های مربوط به مالیات نیز باید در سازمان مالیات پرداخت شده و فیش آن از همین سازمان دریافت شود تا بتوان فولاد را از گمرک ترخیص نمود. هزینه های مربوط به بارگیری نیز شامل دستمزد کارگران برای بارگیری و هزینه ی وسیله ی حمل و نقل کالا می باشد.